17 kwietnia 2025, 20:13
2 minuty czytania
Koło Wędkarskie PZW Olsztyn-Łosoś
KOMUNIKAT ORGANIZACYJNY
1. Teamowe zawody spinningowe "Rozpoczęcie sezonu spinningowego Koła PZW Olsztyn-Łosoś" odbędą się w dniu 3 maja 2025 r. (sobota) na jeziorze Trackie w Olsztynie.
2. Zawody rozegrane zostaną zgodnie z Zasadami Organizacji Sportu Wędkarskiego PZW w klasyfikacji teamowej z łodzi, w jednej 7-godzinnej turze.
3. Prawo startu mają członkowie Koła PZW Olsztyn Łosoś z opłaconym składkami na 2025 rok.
4. Zapisy na zawody przyjmowane są do 29 kwietnia 2025 r. (wtorek) do godz. 18.00 pod numerem telefonu Artur: 798 978 856. Przy zgłoszeniu należy podać nazwiska zawodników oraz nazwę teamu (team – 2 osoby).
5. Zbiórka do godz. 6.00 nad jeziorem Trackie (przy pomoście od strony ul. Lubelskiej).
6. Organizator nie zapewnia środków pływających i ratowniczych.
7. Zawody zostaną rozegrane na „żywej rybie”. Każdy team musi posiadać siatkę do przetrzymywania ryb lub bakistę przystosowaną do przechowywania ryb. Ryby powinny być przechowywane do momentu potwierdzenia przez sędziego czy ryba została zaliczona. Po informacji od sędziego ryba zgłoszona musi być natychmiast wypuszczona.
Uwaga! Po stwierdzeniu przez Sędziego Głównego, że dana ryba była już zgłaszana przez team, wówczas następuje dyskwalifikacja teamu z zawodów.
8. Zawody będą trwać 7 godzin (7.00-14.00). Po zawodach grill z pieczoną kiełbaską.
9. Organizator nie zapewnia środków pływających - każdy team sam we własnym zakresie musi zorganizować sobie łódkę lub ponton.
Uwaga! Jeśli nie macie pary do teamu a macie łódź i odwrotnie – to prosimy o taką informację będziemy Was parować.
10. Zakaz używania jako przynęty żywej lub martwej ryby.
11. Wędka uzbrojona tylko w jedną sztuczną przynętę.
12. Zakaz łowienia ryb w pionie i zakaz łowienia w trollingu. Zakaz używania echosond z system LIVE.
13. Zawody sędziowane będą przy użyciu smartfonów wykorzystując aplikację WhatsApp lub Facebook Messenger - mobilny komunikator społecznościowy. Każdy team musi zainstalować komunikator w telefonie.
14. Do punktacji zalicza się 15 sztuk ryb wybranych przez team.
15. Punktacja ryb:
szczupak – wymiar 50 cm – 750 pkt. + 50 pkt. za każdy cm wzwyż
okoń – wymiar 20 cm – 100 pkt. + 20 pkt. za każdy cm wzwyż